Aν θέλεις να κάνεις τη διαφορά και να αφήσεις το στίγμα σου ως ένας νέος που πιστεύει στο Θεό,  θα πρέπει να θυμάσαι ότι αυτό δεν έχει να κάνει  μόνο με το να πας συχνά στην εκκλησία ή να διαβάζεις την Αγία Γραφή (αν και αυτά τα πράγματα έχουν θεμελιώδη σημασία για την Πνευματική σου πορεία). Μπορείτε να κάνεις  τη διαφορά ζώντας τη χριστιανική ζωή κάθε μέρα με πολλούς τρόπους.
 
Γίνε το καλό παράδειγμα για τους άλλους νέους.  Ως  Χριστιανός, θα πρέπει να δίνεις το καλό παράδειγμα ακολουθώντας τη χριστιανική διδασκαλία. Ό, τι κάνουμε στη ζωή σας θα πρέπει να αντανακλά την καλοσύνη του Θεού.
 
• Να είσαι  αισιόδοξος, με χαμόγελο, και να κάνεις καλά έργα.  Μην μιλάς πίσω από την πλάτη των άλλων ανθρώπων. Να είσαι ευγενικός με όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν σου είναι  πολύ αγαπητοί. Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Περπάτα στο δρόμο του Ευαγγελίου με πράξεις , όχι μόνο με  λόγια.
• Μην συμμετέχεις  ή γελάς  με αμαρτωλά πράγματα. Φύγε μακριά, είναι το ποιο ασφαλές πράγμα που έχεις να κάνεις. Αλλά  προσπάθησε επίσης  να κάνεις τους ανθρώπους που συμμετέχουν  σε τέτοιες καταστάσεις να σταματήσουν.  Μπορείς να παρέμβεις αν δεις περιστατικά εκφοβισμού. Απόκτησε τη φήμη του  άτομου στο σχολείο σου ή στον περιγυρό σου που δεν ανέχεται/ δεν του αρέσει το κουτσομπολιό.
. Γίνε αυτός  που ξοδεύει το βράδυ του στα γόνατά στην προσευχή και όχι σε κάποια  πάρτι ή αχρείαστες  διασκεδάσεις κατά τα κοσμικά πρότυπα .
 
Να είσαι υπομονετικός και ευγενικός. Εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ότι είσαι Χριστιανός  μέσα από τις πράξεις και τα λόγια σου, τότε κάτι κάνεις λάθος. Θα πρέπει να ζούμε κάθε μέρα με τη σωστή στάση.
 
• Αγάπα τους άλλους και να είσαι πρόθυμος στο να τους βοηθήσεις ακόμη και εάν αυτό έχει κόστος για τον εαυτό σου.  Αυτό είναι μια θεμελιώδες εντολή που έδωσε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια της ζωής  του στη Γη. Είναι σημαντικό να αγαπάμε τους άλλους όπως αγαπάμε τον εαυτό μας. Μην αφήνεις το Εγώ σου να σε εμποδίσει από το να δέχεσαι τον διπλανό σου ως αδελφό ή αδελφή σου.
• Να μην έχεις περιορισμούς.  Αγάπα  όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, προέλευσης,  πολιτικών πεποιθήσεων, χρώματος ή οικονομικής κατάστασης.
• Δώστε το παράδειγμα του Χριστιανισμού κάθε μέρα στη δουλειά ή το σχολείο ή το Πανεπιστήμιο. Να είσαι ταπεινός και να συμπεριφέρεσαι με σεβασμό. Να είσαι καθαρός, φρόντισε να χαρακτηρίζει η αλήθεια το περπάτημα σου. Μην ξεχνάς: είσαι ένας αντιπρόσωπος του Χριστού σε αυτόν τον κόσμο.
Στη ζωή όλων μας το κάθετι που εμφανίζεται είναι γνωστό ότι μας έρχεται για πρώτη φορά.Και μας φαίνεται παράξενο το ότι όλα μας εμφανίζονται για πρώτη φορά.Αυτό βέβαια συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και συνεχώς.

Γίνεται να αγαπάω τον εχθρό μου ?

Η ζωή μας είναι γεμάτη από ανθρώπους που μας συμπεριφέρονται με λάθος τρόπο. Είτε είναι μέσα στην οικογένεια μας, είτε στην εργασία, είτε στο περιβάλλον που ζούμε, όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον ένα πρόσωπο που μας κάνει να βγαίνουμε εκτός εαυτού. Μας λένε προσβολές, άσχημα ανέκδοτα, ή προσπαθούν να εισβάλλουν προσωπικό μας χώρο ή να μας υποσκελίσουν. Όποιες και αν είναι οι ενοχλητικές ή επιζήμιες συνήθειές τους είναι, ταραζόμαστε από την παρουσία τους στη ζωή μας.

Ως Χριστιανός, το ερώτημα είναι πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους δύσκολους ανθρώπους; Η απάντηση είναι απλή. Θα πρέπει να τους αγαπήσω. Με τα λάθη τους και τις ιδιαίτερες συμπεριφορές τους. Δεν είμαι σε θέση να το κάνω μόνος μου. Kατά καιρούς έχουμε πρόβλημα στο να αγαπήσουμε ακόμη και εκείνους που είναι τα πιο αγαπητά μας πρόσωπα. Η μόνη αληθινή πηγή συμπόνιας, δύναμης και αγάπης είναι ο Θεός. Αν τον αγκαλιάσουμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αγάπη και τη συγχώρεση του Θεού για εμας, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αγαπάμε τους άλλους πιο θερμά και ειλικρινά.

Η Επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου, η αγάπη και προς τους εχθρούς ως κύριο χαρακτηριστικό της ζωής των πρώτων χριστιανών, η εντολή του Χριστού «να αγαπάμε αλλήλους», η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, που επισημαίνει ποιος αγαπά πραγματικά, τα λόγια του Χριστού πάνω στον σταυρό: «Πατέρα, συγχώρεσε τους, δεν ξέρουν τι κάνουν» (Κατά Λουκάν 23,34), η συγχώρεση από τον πρωτομάρτυρα Στέφανο όσων τον λιθοβολούσαν και τελικά τον φόνευσαν (Πράξεις 7,60) φανερώνουν ότι χωρίς αγάπη δεν υπάρχει γνήσια χριστιανική ζωή. Όταν αγαπά κάποιος τον Θεό, οφείλει να αγαπά και την εικόνα Του, που είναι ο συνάνθρωπος. Διότι δεν  μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι αγαπά τον Θεό, που άλλωστε εξωτερικά δεν τον βλέπει, και να μην δείχνει την αγάπη του στους διπλανούς του όταν εξάλλου κάθε μέρα τους συναντά και μάλιστα συναναστρέφεται μαζί τους (Α΄ Ιωαννη 4,19-21).

Ο Χριστός μας καλεί να αγαπούμε ανιδιοτελώς και ασταμάτητα. Αλλά μπορούμε να σκάσουμε ένα χαμόγελο ή ένα ψεύτικο γέλιο, ενώ στο εσωτερικό μας είμαστε ταραγμένοι ή κλαίμε ή θέλουμε να φύγουμε; Πώς μπορούμε, ενδεχομένως, να είμαστε γνήσιοι με όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια;

Υπάρχουν 2 βασικά βήματα που ακολουθούμε για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συμπόνια, συμπάθεια και αγάπη για τους συνανθρώπους μας , ακόμη και μας αυτούς που μας έχουν προκαλέσει πόνο, θυμό ή απογοήτευση. Είναι κρίσιμο, όμως, να γίνει κατανοητό ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται καλύτερα στα χέρια εκείνων που έχουν αναγνωρίσει βαθιά τις δικές τους αμαρτίες και την ανάγκη τους για τη χάρη και την κατεύθυνση του Χριστού στη ζωή τους.

1. Συμβουλέψου το Λόγο του Θεού. H Αγία Γραφή είναι ένας θησαυρός πρακτικών συμβουλών για το πώς να αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους. Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε τη Βίβλος ως κάτι μακρινό και άσχετο με τη σημερινή κουλτούρα, αλλά με μια πιο προσεκτική εξέταση, μπορούμε να δούμε ότι η ανθρώπινη φύση δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα. Η σοφία που ο Λόγος του θεού παρέχει εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη ζωή μας. Για παράδειγμα, στο 13ο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής του, ο απόστολος Παύλος συνθέτει έναν όμορφο ύμνο προς την αρετή της αγάπης, που είναι η κυριότερη ενέργεια του Θεού προς τον άνθρωπο, συμπεριλαμβάνει τα πάντα, και χωρίς την οποία δεν μπορεί ο άνθρωπος να γνωρίσει το θέλημα του Θεού, να ενωθεί μαζί Του κατά χάριν και να σωθεί. Άλλωστε ο Θεός μάς αγάπησε πρώτος και έστειλε τον Υιό του, που θυσιάστηκε για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας και να μας χαρίσει τη νέα εν πνεύματι ζωή (βλ. Α΄ Ιω. 4,9-10). Η αγάπη, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την πίστη και την ελπίδα.

 

2. Προσευχήσου για την παρέμβαση του Αγίου Πνεύματος. Αν ξέρεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο πρόσωπο, απευθύνε έκκληση προς το Άγιο Πνεύμα για να σου χορηγήσει δύναμη, συμπόνια και υπομονή. Μέσα από αυτό, έχεις τη δύναμη να εκπροσωπείς τον Χριστό -ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κλήση μας ως Χριστιανοί είναι δύσκολη, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουμε μόνοι μας. Να θυμάστε ότι η καλοσύνη σας θα μπορούσε να κηρύξει το ευαγγέλιο σε κάποιον που το χρειάζεται απεγνωσμένα.

Ως άνθρωποι και ως Χριστιανοί καλούμαστε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού, ο οποίος έγινε άνθρωπος για να ευεργετήσει, να συνδράμει και να θεραπεύσει τους πάντες (Πράξ. 10,38). Με τη θυσία στο Σταυρό δίδαξε ότι η συγχωρητικότητα είναι η θύρα για τον Ουράνια Βασιλεία Του και την λύτρωση του ανθρώπου, αλλά και ότι η αγάπη είναι κατεξοχήν προσφορά και θυσία και όχι μόνο λόγια και επιδερμική νουθεσία.


Μέσα στην καρδιά του ανθρώπου ο Θεός θέλει να ξεδιπλώσει το ευλογημένο σχέδιό Του. Ανοίγοντας την καρδιά μας στον Χριστό, την στιγμή εκείνη ανοίγουμε τα μάτια μας στον εσωτερικό άνθρωπο που διψάει να περπατήσει το δειλινό με τον Ουράνιο Πατέρα

Είναι φανερό πια σε όλους τους λαούς ότι ζούμε σε μια εποχή που όλοι αντιμετωπίζουμε αδιέξοδα. Ζούμε και βιώνουμε παντού σε όλο το πρόσωπο της γης την διαφθορά, την κακία, το μίσος και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Περισσότερο απ’ όλους όμως αυτήν την κρίση τη ζούνε οι νέοι.

«Ουαί εις τον κόσμον διά τα σκάνδαλα· διότι είναι ανάγκη να έλθωσι τα σκάνδαλα πλην ουαί εις τον άνθρωπον εκείνον, διά του οποίου το σκάνδαλον έρχεται.» (Ματθ 18:7)

Ας δούμε από την αρχή την σημασία των λέξεων σκάνδαλο, σκανδαλίζω, σκανδαλίζομαι.

Σε πρώτη όψη η λέξη φόβος μας προδιαθέτει για κάτι δυσάρεστο στον ψυχισμό μας.Και έτσι είναι. Η σημασία της λέξης φόβος είναι αυτονόητη και συνώνυμη με τη λέξη τρόμος. Όμως στην Γραφική ορολογία η λέξη φόβος χρησιμοποιείται με δυο έννοιες:

Μια νέα χρονιά ανοίγεται μπροστά μας, μια νέα χρονιά που θα δώσουμε και θα λάβουμε ευχές. Η χρονιά που αφήσαμε πίσω, έφερε στον τόπο μας στενοχώρια και σκέψεις που μας βασάνισαν και μας ταλαιπώρησαν.