Πρόσφατα άρθρα

    Διότι σήμερον εγεννήθη εις εσάς εν πόλει Δαβίδ σωτήρ, όστις είναι Χριστός Κύριος. [Λουκάς 2:11]

    Σήμερον: Αυτός που έκανε τα σύμπαντα και τους αιώνες ενανθρώπησε [Ο Θεός αφού ελάλησε το πάλαι προς τους πατέρας ημών διά των προφητών πολλάκις και πολυτρόπως,εν ταις εσχάταις ταύταις ημέραις ελάλησε προς ημάς διά του Υιού, τον οποίον έθεσε κληρονόμον πάντων, δι' ου έκαμε και τους αιώνας· Εβραίους 1:1-2]
    Εγεννήθη: [Διότι παιδίον εγεννήθη εις ημάς, υιός εδόθη εις ημάς· και η εξουσία θέλει είσθαι επί τον ώμον αυτού· και το όνομα αυτού θέλει καλεσθή Θαυμαστός, Σύμβουλος, Θεός ισχυρός, Πατήρ του μέλλοντος αιώνος, Άρχων ειρήνης. Ησαίας 9:6]
    Εις εσάς: [Και ο Λόγος έγεινε σαρξ και κατώκησε μεταξύ ημών, και είδομεν την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά του Πατρός, πλήρης χάριτος και αληθείας. Ιωάννης 1:14]

    Τα Σκάνδαλα Στη Ζωή Του Χριστιανού

    «Ουαί εις τον κόσμον διά τα σκάνδαλα· διότι είναι ανάγκη να έλθωσι τα σκάνδαλα πλην ουαί εις τον άνθρωπον εκείνον, διά του οποίου το σκάνδαλον έρχεται.» (Ματθ 18:7)

    Ας δούμε από την αρχή την σημασία των λέξεων σκάνδαλο, σκανδαλίζω, σκανδαλίζομαι.

    Σκάνδαλο=παγίς

    Σκανδαλίζω=(Ενεργητική φωνή) κάμνω να προσκόψει τις, εμβάλλω εις πειρασμόν,προσπαθώ να φέρω κάποιον με κάθε τρόπο στην παγίδα

    Σκανδαλίζομαι=( Παθητική φωνή) προσκόπτω, πειράζομαι, αποπλανώμαι προς την αμαρτία.

    Ο Κύριος μας καταδικάζει κατηγορηματικά με την λέξη ουαί δηλαδή είναι μεγάλο κακό για όλον τον κόσμο τα σκάνδαλα. Δεν κάνουν σε κανέναν καλό. Μόνο κακό προκαλούν. Τι σημαίνει η λέξη σκάνδαλο; όπως είδαμε στην αρχή, σημαίνει στήνω παγίδα μπροστά σε κάποιον για να πέσει σε αμαρτία είτε με τα λόγια μου είτε με τις πράξεις μου. Να προσέξουμε μία αντιδιαστολή: Δεν είναι όταν άθελά μου αμαρτήσω και κάποιος πειρασθεί από αυτήν την αμαρτία αλλά όταν επί σκοπού κάνω ή λέω κάτι με σκοπό να παρασύρω κάποιον σε αμαρτία. Π.χ. Όταν θέλω να βλάψω έναν άνθρωπο ή μια ομάδα ανθρώπων, γράφω επιστολές ανώνυμες, τηλεφωνώ ανωνύμως συνήθως ή και επωνύμως. Σημασία έχει η πρόθεση που έχει σκοπό να πειράξει έναν απλό άνθρωπο ώστε να αμαρτήσει.

    Ο Κύριος συνεχίζοντας λέει ότι είναι ανάγκη να έρθουν τα σκάνδαλα. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Μήπως τα σκάνδαλα είναι μέσα στο θέλημα του Θεού; Κατηγορηματικά ΌΧΙ. Αλλά σε έναν κόσμο φτιαγμένο απολύτως με ελεύθερη βούληση ο Κύριος προφητεύει ότι θα έρθουν κατ' ανάγκην τα σκάνδαλα. Δεν τα θέλει ο Κύριος. Τα καταδικάζει. Δεν είναι μέσα στο θέλημά του το αγαθό, το τέλειο και το ευάρεστον. Αλλά θα γίνονται , θα έρχονται συνεχώς όσο υπάρχει κόσμος. Ως τώρα τα πράγματα αναφέρονται γενικά για τα σκάνδαλα. Από εδώ και πέρα ο Κύριος ξεχωρίζει τα πράγματα μέσα στον Άγιο Λόγο του.

    Ο Λόγος του Θεού ξεχωρίζει το θέμα του σκανδάλου σε δυο κατηγορίες:

    1. κατηγορία Σκανδαλίζω. Ενεργητική φωνή εγώ προκαλώ το σκάνδαλο με πρόθεση κάποιος ή ακόμα και η εκκλησία να πέσει σε παγίδα, να αμαρτήσει. Σε αυτό το σημείο ο Κύριος είναι κατηγορηματικός. Στο Ματθαίο 18:6 αναφέρει όστις όμως σκανδαλίσει ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ,συμφέρει εις αυτόν να κρεμασθή μύλου πέτρα επί τον τράχηλον αυτού και να καταποντισθή εις το πέλαγος της θαλάσσης.

    Να πιάσω λοιπόν έναν άνθρωπο ή αδερφό και να τον προτρέψω σε αμαρτία ή παράβαση του Λόγου του Θεού , να βάλω πονηρές σκέψεις ή υπόνοιες για αδερφούς, αμφιβολίες για το πιστεύω του επάνω στο Λόγο του Θεού τότε σκανδαλίζω. Ο Κύριος εδώ δείχνει πόση μεγάλη είναι η αμαρτία που θεωρεί πιο συμφέρον αυτός ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα αφού κρεμαστεί σε μια μυλόπετρα και να πνιγεί παρά να σκανδαλίσει έναν άνθρωπο. Ο Λόγος του Θεού εδώ είναι ξεκάθαρος . Πρέπει όλοι να τον καταλάβουμε. Δεν πρέπει να σκανδαλίσουμε κανέναν. Στην εποχή μας έχουμε και διάφορα και ευρέα μέσα μαζικής επικοινωνίας που δυστυχώς χρησιμοποιούνται για σκανδαλισμό. Προσοχή αδερφοί μου.

    2. Κατηγορία Σκανδαλίζομαι (Παθητική φωνή) εγώ πειράζομαι από την συμπεριφορά κάποιου. Είναι διαφορετικό αυτό. Πάλι αμαρτία είναι αλλά όχι η ίδια με το σκανδαλίζω. Από πνευματική μου αδυναμία, απροσεξία επάνω στον Λόγο του Θεού παρασέρνομαι από κάποιον που προκαλεί το σκάνδαλο . Εδώ βλάπτω τον εαυτό μου μόνο, έχω αγαθή συνείδηση και πρόθεση για τους άλλους ανθρώπους και γι αυτό ο Κύριος με βοηθάει να το ξεπεράσω και με συγχωρεί.

    Ο Κύριος προειδοποίησε τους μαθητές του στο Ματθαίο 26:31 «Πάντες υμείς θέλετε σκανδαλισθεί εν εμοί την νύκτα ταύτην». Σκανδαλιστήκανε όλοι οι μαθητές αλλά ο Κύριος ήρθε και τους παρηγόρησε, δέχθηκε αυτή την πνευματική τους αδυναμία, τους συγχώρησε και μετά την Ανάστασή του ήτανε μαζί τους με ευλογημένες εμπειρίες και υποσχέσεις.

    Ο Απ. Παύλος στην Α´ Κορινθίους 11:18-19 λέει «ακούω ότι υπάρχουσι σχίσματα μεταξύ σας και μέρος τι πιστεύω. Διότι είναι ανάγκη να υπάρχωσι και αιρέσεις μεταξύ σας διά να γίνωσι φανεροί μεταξύ σας οι δόκιμοι.»

    Να λοιπόν μια ωραία αντιμετώπιση των σκανδάλων γενικά αλλά και απέναντι στη διδαχή του Ευαγγελίου. Ρωμ.16:17 « Σας παρακαλώ δε, αδελφοί να προσέχητε τους ποιούντας τας διχοστασίας και τα σκάνδαλα εναντίον της διδαχής την οποίαν σεις εμάθετε και απομακρύνεσθε απ' αυτήν».

    Το σκάνδαλο κάνει τον ειλικρινή χριστιανό να φανεί δόκιμος στην διδασκαλία του Χριστού μας. Να πει ΟΧΙ στο σκάνδαλο και ΝΑΙ στον Λόγο του Θεού. Τότε θα είναι δόκιμος.

    Άρα ο χριστιανός δεν πρέπει να σκανδαλίζει και να αμαρτάνει βαρέως απέναντι στο Θεό αλλά και ούτε να σκανδαλίζεται από άλλους ανθρώπους που προκαλούν τα σκάνδαλα. Τότε θα έχουμε την ευλογία του Θεού. Αμήν.

    Αν δεν έχεις Καινή Διαθήκη επικοινώνησε μαζί μας και θα σου στείλουμε μία εντελώς δωρεάν.

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ


    Διεύθυνση: Φιλολάου 166, 1ος Όροφος | Παγκράτι | Αθήνα

    Περιοχή: Παγκράτι | Αθήνα

    Ώρες συναθροίσεων: Δευτέρα - 20:00-21:00 | Τετάρτη - 20:00-21:00
    Παρασκευή - 20:00-21:00 | Κυριακή - 09:30-12:30

         

            Στείλτε μας μήνυμα 

    Please publish modules in offcanvas position.